קשה להוכיח נזק בתביעות קניין רוחני, ויש אומרים קשה מאוד. כך, למשל, לא ניתן לדעת מה יכול היה להיות היקף המכירות של מוצר המוגן בפטנט או בעיצוב רשום, אלמלא הופצו חיקויים זולים שלו. לכן רוב חוקי הקניין הרוחני מאפשרים לתובע לתבוע פיצויים גם ללא צורך בהוכחת נזק, וזאת עד לסכום של 100 אלף ₪ להפרה. אך מה לגבי מקרים שבהם התובע סבור שהנזק שנגרם לו גבוה יותר?! ובכן, התובע אינו חייב להסתפק בפיצוי הקבוע בחוק, ויכול לנסות להוכיח את נזקיו הממשיים. אמנם הוא אינו חייב להוכיח בדייקנות את נזקיו, אך עליו להציג די נתונים עליהם יוכל בית המשפט להתבסס על מנת לפסוק לזכותו פיצויים בדרך של אומדנה. בדרך זו בחרה סוכנות ביטוח אשר תבעה סוכנות ביטוח מתחרה בטענה לשימוש בלתי מורשה ברשימת הלקוחות שלה. בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי רשימת הלקוחות הינה סוד מסחרי שהנתבעים עשו בה שימוש בלתי מורשה תוך הסתייעות בעובדים לשעבר של התובעים, החתומים על הסכמי סודיות ואי תחרות, ויצרו מצגים מטעים מול אותם לקוחות.
על בסיס אומדנה שערך, פסק בית המשפט לטובת התובעים פיצויים בסך של 291,920 ₪ בגין הנזק הישיר שנגרם להם עקב אובדן לקוחות. האומדנה התבססה על הנתונים הבאים: 194 לקוחות עזבו את התובעים לטובת הנתבעים. כל לקוח הניב לתובעים פרמיה חודשית בסך של 66.5 ₪. חלק מהלקוחות (57 במספר) היו מבוטחים אצל הנתבעים במשך 48 חודשים, ואילו היתר (137 במספר) לתקופה קצרה יותר, שהוערכה על ידי בית המשפט ב-12 חודשים. מכפלת מספר הלקוחות שעזבו את התובעת (194) בסכום הפרמיה החודשי ששילמו (66.5) ובמספר החודשים שהיו מבוטחים אצל הנתבעים היא הנזק הישיר של התובעים. בנוסף, פסק בית המשפט לטובת התובעים פיצויים גלובאליים בסך של 50,000 ₪ בגין נזקים עקיפים מעצם מעשה ההפרה והמאמצים שהשקיעו התובעים בניסיון לשמר לקוחות.
בסך כולל חויבו הנתבעים לשלם לתובעים בגין נזקיהם הישירים והעקיפים, 341,270 ₪ בצירוף מע"מ, וכן הוצאות משפט בסך של 100,000 ₪ בצירוף מע"מ.
כמו כן, ולא פחות חשוב, בית המשפט הוציא צו מניעה קבוע האוסר על הנתבעים לעשות שימוש ברשימת הלקוחות של התובעים לזמן בלתי מוגבל, וכן צו מניעה האוסר על הנתבעים ליצור קשר למי מלקוחות התובעים למשך 5 שנים ממועד פסק הדין. בית המשפט אף הבהיר כי הפיצוי הינו בגין הפרות נכון למועד פסק הדין ואינו גורע מטענות התובעים לנזקים כספיים נוספים שיתגבשו בעתיד לאחר מתן פסק הדין.
לקריאת פסק הדין
רוצים להישאר מעודכנים?
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו