האם תרשים המתאר בצורה גרפית את שלבי ושיטת תחרות הבייסבול באולימפיאדה נהנה מהגנת זכות יוצרים?
בית המשפט השיב על שאלה זו בחיוב.
התביעה הוגשה ע"י סטודנט לתואר שני במתמטיקה, שבין היתר עוסק ביצירת תרשימים וגרפים בנושאים הקשורים לתחום הספורט, אותם הוא נוהג לפרסם בחשבון הטוויטר שלו.
התובע טען כי יצר תרשים המתאר באופן גרפי את סדר השלבים של תחרות הבייסבול באולימפיאדה, וכי ערוץ הספורט הפר את זכויות היוצרים שלו בתרשים, על ידי כך שפרסם את התרשים ללא רשותו באתר האינטרנט של הערוץ והפיצו בחשבונותיו ברשתות החברתיות. השימוש הבלתי מורשה נעשה לאחר שהערוץ הסיר מהתרשים את חתימת התובע שהוטבעה עליו.
בית המשפט קבע, לאחר התלבטות, כי התרשים מהווה יצירה מוגנת. נפסק כי יצירת התרשים לא היתה כרוכה בעבודה טכנית גרידא, אלא דרשה בקיאות ומומחיות שבלעדיהן לא ניתן היה להמחיש באופן גרפי את שיטת התחרות.
בקביעה זו הסתמך בית המשפט בעיקר על הכיתוב שהוסיף ערוץ הספורט לצד התרשים, ושבו ציין "ננסה לתת לכם את ההסבר על השיטה בצורה קצת יותר מאורגנת". כלומר, אופן סידור הנתונים ועיצוב הגרף בתרשים, מבהירים את השיטה שבה מתנהלת תחרות הבייסבול באולימפיאדה.
התרשים, כך עולה מפסק הדין, מהווה אפוא ביטוי מקורי ויצירתי, המסביר אודות התחרות באופן פשוט וקל יותר ביחס לביטויים אפשריים אחרים.
התרשים לא נכלל בפסק הדין אך מצוי בטוויטר של התובע, ובהחלט ניתן להבין את ההתלבטות של בית המשפט: https://pbs.twimg.com/media/E7TCwreXoAAFU1R?format=jpg&name=4096×4096
התביעה, אשר נדונה בבימ"ש לתביעות קטנות, הסתיימה בפיצוי בסך 5,000 ₪, כאשר בפסיקת סכום זה הביא בית המשפט בחשבון, בין היתר, את הזמן הקצר שבו פורסם התרשים, את העובדה כי התרשים פורסם בחשבון הטוויטר של התובע כך שלא נגרם לתובע נזק ממשי, וכן את העובדה שהנתבעת התנצלה, פעלה להסרה מיידית של התרשים והציעה לתובע להעלות את התרשים עם קרדיט או לא להעלותו בכלל, אך התובע בחר להתעלם מהצעה זו.
לקריאת פסק הדין:
רוצים להישאר מעודכנים?
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו
