האם המשפט הקצר "מי שמאמין לא מפחד" המופיע בשיר מהווה, כשלעצמו, יצירה מוגנת?
עפ"י פסק הדין שניתן בת.א. 35867-06-19 (מיום 05/01/2023) התשובה חיובית. .
גם ביטוי קצר בן כמה מילים יכול להיות יצירה מוגנת, ובלבד שיהיה מקורי וייחודי דיו. המבחן הוא איכותי ולא כמותי. המשפט "מי שמאמין לא מפחד" עונה על דרישה זו.
את התביעה הגיש יוצר השיר, יוסי גיספן, נגד חברת הום סנטר שמכרה שלטים דקורטיביים הנושאים את המשפט הזה. נתבעת נוספת היתה החברה שסיפקה להום סנטר את השלטים.
בימ"ש קבע כי המשפט הקצר שיצר התובע אמנם מבוסס על רעיון מוכר שקיים במקורות נושנים, ובכללם כתבי רבי נחמן מברסלב, בדבר הקשר בין אמונה לבין היעדר פחד, אך שונה מהותית מהאופן בו בוטא בעבר. המשפט שיצר התובע מעניק לרעיון הזה לבוש מילולי מקורי וחדש המותאם לציבור בן ימינו. מדובר במשפט המהווה את מהות השיר שממנו נלקח, ולכן כשלעצמו זכאי להגנת זכות יוצרים.
עוד נפסק כי גזירת משפט אחד מתוך שיר שלם עשויה להוות הפרה של הזכות המוסרית של היוצר.
פסיקה זו מצטרפת לפסיקה קודמת שהכירה במשפטים קצרים כראויים להגנת זכות יוצרים, ובכללם: אין סוסים שמדברים עברית; לגור בדירת פאר לחשוב שאתה מיליונר; הופה הולה הולה הופה; הסיידר נופל לא רחוק מהעץ ישר לפחית; הגולן – המים של המדינה; עלי שלכת – להיפרד בדרך שלך;
למרות שהכיר בזכות היוצרים של התובע בביטוי "מי שמאמין לא מפחד", לא פסק ביהמ"ש פיצוי כספי לטובתו היות שהשתכנע כי הנתבעות היו "מפר תמים". הן פעלו בתום לב וסברו כי אין המדובר במשפט המוגן בזכות יוצרים, אלא במשפט גנרי שגור הלקוח מהמקורות.
רוצים להישאר מעודכנים?
עקבו אחרי הדף שלנו או הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו