עסקאות נוגדות הן עסקאות המתנגשות האחת בשנייה בקשר לנכס מסוים. למשל, דירה הנמכרת לאדם מסוים ולאחר מכן נמכרת בשנית לאדם אחר. במצבים כאלו בית המשפט צריך להכריע למי עדיפות בנכס – לקונה הראשון או לקונה המאוחר.
עסקאות נוגדות בפטנטים
לאחרונה דן בית המשפט בעסקאות נוגדות בקשר לפטנטים רשומים. החלטת בית המשפט מבליטה את החשיבות של ביצוע בדיקת נאותות ראויה לפני רכישת פטנטים רשומים.
באותו עניין התבקש צו מניעה זמני שיאסור על הנתבעות, חברות תרופות, למכור תרופה המפרה שני פטנטים שהתובעת רכשה מחברה שלישית. הנתבעות התגוננו בטענה כי עוד לפני שהתובעת רכשה את הפטנטים, הן התקשרו עם אותה חברה שלישית בהסכם שבו התחייבה החברה השלישית שלא לתבוע אותן בגין הפרה עתידית של הפטנטים. בתמורה להתחייבות זו הסירו הנתבעות בקשות שהגישו לביטול הפטנטים.
בית המשפט החליט לתת עדיפות להסכם שבין הנתבעות לבין החברה השלישית, על פני ההסכם שבין התובעת לבין החברה השלישית, ולכן דחה את הבקשה לצו מניעה.
חשוב לבדוק את נסח הפטנט
בית המשפט נתן משקל לעובדה שהתובעת, בעת שביצעה את בדיקת הנאותות לפטנטים שרכשה, לא טרחה לבדוק גם את "נסח הפטנטים". לו ביצעה בדיקה כזו היתה התובעת מגלה שבשלב מסוים הוגשה בקשה לביטול הפטנטים שמאוחר יותר בוטלה, דבר שהיה אמור להדליק אצלה נורת אזהרה, שאולי מאחורי ביטול הבקשה עומד הסכם מהסוג שנכרת עם הנתבעות.
עוד קבע בית המשפט כי אף אם היה מחיל על המקרה את הדינים הכלליים החלים על עסקאות נוגדות של נכסים רגילים, לא היה הדבר מסייע בידי התובעת. זאת, כיוון שהעסקה בין הנתבעות לבין החברה השלישית הושלמה בטרם רכשה התובעת את הפטנטים, והנתבעות נתנו לחברה השלישית תמורה בדמות ביטול בקשותיהן לביטול הפטנטים.
מה עוד חשוב לבדוק?
החלטת בית המשפט נוגעת בפן מאוד צר וספציפי של בדיקת הנאותות הנדרשת לפטנטים רשומים, שגם פשוטה יחסית לביצוע. כמובן, שבמסגרת בדיקת נאותות ראויה של פטנטים רשומים יש לערוך בדיקה של נתונים רבים נוספים, ובין היתר, לזהות את הבעלים החוקי של האמצאות נשוא הפטנטים, לבדוק את חוזק הפטנטים וכשירותם, לבדוק האם רובצים שעבודים על הפטנט, לבדוק את חופש הפעילות המסחרית של המוצר המוגן בפטנט ועוד.
רוצים להישאר מעודכנים?
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו http://bit.ly/2K0Kcdj