מה הייתם עושים אם הייתם מגלים שהמפיץ הבלעדי שלכם מפר את התחייבותו כלפיכם, ומוכר את המוצרים של המתחרה שלכם. אולי הייתם תובעים את המפיץ על הפרת חוזה, אבל מה לגבי המתחרה – האם הוא חסין?! האם מותר לו לגרום למפיץ שלכם להפר את ההסכם אתכם, ולמכור את המוצרים של המתחרה במקום את המוצרים שלכם?!
מקרה כזה אירע לחברה ישראלית לייצור מכונות לליטוש יהלומים. היא התקשרה עם מפיץ בהודו שהתחייב לרכוש מכונות אך ורק ממנה, ולהימנע מלהתחרות בה. בשלב מסוים המפיץ ההודי הפסיק לקנות ממנה מכונות, והחל לקנות מכונות דומות מיצרן ישראלי אחר. החברה תבעה את היצרן הישראלי המתחרה, בטענה שהמכונות שמכר למפיץ ההודי הן חיקוי של המכונות שלה, ומפרות את קניינה הרוחני. בנוסף, החברה טענה שהיצרן המתחרה "אשם" בכך שהמפיץ ההודי הפר את ההסכם עמה. בית המשפט דחה את טענות החברה לגבי הפרת קניינה הרוחני, אך קיבל את טענתה כי היצרן המתחרה אחראי להפרת ההסכם שביצע המפיץ ההודי. עתה צפוי בית המשפט לחייב את היצרן המתחרה בתשלום פיצויים לחברה בגין הנזק שגרם לה.
אז גם אם אתם לא מתכננים כרגע להיכנס לשוק ההודי, חשוב מאוד שההסכמים שלכם לא יאפשרו לאף מתחרה ליהנות מפירות העשייה שלכם. פס"ד המלא (נלקח מ"נט המשפט"):
