אדם שפיתח זן צמחים חדש ורשם אותו על שמו לפי חוק זכות מטפחים, מקבל זכות בלעדית להשתמש בזן החדש לפרק הזמן הקבוע בחוק (בדומה לבלעדיות הניתנת לבעל פטנט על המצאה שהמציא).
החוק אינו מאפשר לבעל זכות המטפחים לרשום את השם של הזן המוגן גם כסימן מסחר. אף לאחר פקיעת זכות המטפחים, לא ניתן לרשום את השם של הזן שהיה מוגן, כסימן מסחר בישראל. מגבלה זו מבטיחה שבתום תקופת הבלעדיות על הזן המוענקת בחוק לבעל זכות המטפחים, יוכלו גם עוסקים אחרים לשווק את הזן תוך שימוש בשם של הזן בעת שהיה מוגן, גם אם השם הפך להיות מוכר.
ומה לגבי מקרה שבו לא נרשמה בישראל זכות מטפחים לגבי זן צמחים, אך אותו זן צמחים רשום ומוגן בארה"ב. האם אדם שאינו הבעלים של הזן הרשום בארה"ב, יכול לרשום על שמו סימן מסחר בישראל, הזהה לשם של הזן המוגן בארה"ב?
שאלה זו נדונה בבקשה לרישום השם Pink Heartbreaker כסימן מסחר בישראל, ונענתה בחיוב (05/06/2024).
השם Pink Heartbreaker הינו שם של זן צמחים שנרשם כ-"פטנט צמחים" אמריקאי. בישראל, לעומת זאת, לא נרשמה זכות מטפחים לגבי זן צמחים זה, ואף לא ניתן יהיה לרשום לגביו זכות מטפחים, שכן הזן כבר אינו חדש כנדרש בחוק ולכן כל ניסיון לרשום זכות מטפחים בגינו צפוי להיכשל.
הפוסקת קבעה כי בהעדר זכות מטפחים בישראל והעדר ייתכנות לרישום זכות כזו, המגבלה הקיימת בחוק זכות מטפחים, האוסרת לרשום בישראל סימן מסחר הזהה או דומה לשם של זן מוגן שנרשם לפי חוק זכות מטפחים, אינה חלה בהתייחס לשם Pink Heartbreaker.
עוד נקבע כי בהעדר רישום של הזן לפי חוק זכות מטפחים, אף לא יכולה לצמוח למטפח הזן זכות בלעדית בזן מכוח חוק עשיית עושר ולא במשפט (ע"א 10717/05).
הפוסקת בחנה האם צמד המילים "Pink Heartbreaker" הפך להיות מקובל במסחר בישראל, וקבעה כי השם של הזן אינו מוכר בישראל, ולכן מאפשר להבחין בין הטובין של מבקש הרישום לבין טובין של אחרים.
לאור זאת, הבקשה לרישום סימן המסחר בישראל על שם המבקש התקבלה.
אך מה לגבי מכירת הצמח ע"י עוסקים אחרים, שהרי הזן אינו מוגן בזכות מטפחים ובישראל הוא מצוי בנחלת הכלל?
נפסק כי אין ברישום סימן המסחר Pink Heartbreaker למנוע מעוסקים אחרים למכור את הצמח גם אם מקורו אינו במבקש, אך הם יוכלו לעשות זאת תוך שימוש בשם אחר ולא תחת השם Pink Heartbreaker.
העוסקים האחרים יהיו רשאים לעתור למחיקת הסימן ולהחזיר את השם Pink Heartbreaker לנחלת הכלל, ככל שיתברר כי מדובר בכינויו המקובל של הצמח בישראל.
רוצים להישאר מעודכנים?
עקבו אחרי הדף או הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו http://bit.ly/2K0Kcdj